H ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας σου είναι πολύ σημαντική αφού η αργή ανταπόκριση και φόρτωση μιας ιστοσελίδας αποτελεί ένα από τους πιο συχνούς λόγους που οι επισκέπτες σου εξαφανίζονται κυριολεκτικά σε δευτερόλεπτα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στατιστικά ακόμα και 1-2 δευτερόλεπτα καθυστερημένης φόρτωσης οδηγούν σε απώλεια επισκεπτών μέχρι και 40%, 11% λιγότερες προβολές σελίδων και 16% μείωση στην ικανοποίηση πελατών.
Οι γρήγορες ιστοσελίδες έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι πιο αργών ιστοσελίδων που σημαίνει ότι εάν οι ανταγωνιστές σου είναι πιο γρήγοροι σε αυτό το κομμάτι, θα έχουν σαφώς περισσότερη και επανειλημμένη επισκεψιμότητα σε σύγκριση με εσένα.
Οφείλεις λοιπόν να προσέξεις την ταχύτητα της ιστοσελίδας σου και να αποτρέψεις την αργή φόρτωση ή να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα για να την βελτιώσεις, όπως τα πιο κάτω:
Μείωσε τον όγκο στοιχείων σου. Η υπερβολική χρήση γραφικών, πολυμέσων και εικόνων απαιτεί αίτημα HTTP το οποίο καθυστερεί την φόρτωση της ιστοσελίδας σου για κάθε στοιχείο ξεχωριστά–πόσο μάλλον όταν είναι πολλά. Εάν χρησιμοποιείς Google Chrome, μπορεί να δεις πόσα ΗΤΤP requests κάνει η ιστοσελίδα σου και ποια στοιχεία ευθύνονται κάνοντας δεξί κλικ και πατώντας την επιλογή “Ιnspect” και μετά την καρτέλα “Network”. Εκεί θα δεις όλους τους τίτλους των επιμέρους στοιχείων, το μέγεθος τους, και την ταχύτητα φόρτωσης. Συνεπώς, αν ένα στοιχείο σου κοστίζει μέγεθος και χρόνο καλό θα είναι να το μειώσεις ή να το αφαιρέσεις από την ιστοσελίδα σου, με την βοήθεια ενός ειδικού web developer.
Χρησιμοποίησε ασύγχρονη φόρτωση για CSS και Javascript αρχεία. Scripts όπως το Javascript και το CSS φορτώνονται συνήθως με δύο τρόπους: Σύγχρονο και Ασύγχρονο.
Εάν τα scripts σου φορτώνουν συγχρονισμένα, θα φορτώνουν ένα-ένα ενώ αν φορτώνουν ασύγχρονα, θα φορτώνουν όλα μαζί και έτσι δεν θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος φόρτωσης. Οι web browsers εξάλλου όταν φορτώνουν μια ιστοσελίδα, την σκανάρουν από πάνω μέχρι κάτω και αν η φόρτωση είναι συγχρονισμένη, θα κολλήσει ο browser για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να φορτώσει αυτό ή το επόμενο script. Συνεπώς, η ασύγχρονη φόρτωση θα βοηθήσει στο να φορτωθεί πιο γρήγορα η ιστοσελίδα.
Χρησιμοποίησε έναν αξιόπιστο web hoster. Μπορεί να νομίζεις ότι κερδίζεις χρήματα με την χρήση ενός εξαιρετικά φθηνού web hoster π.χ 2 ευρώ τον μήνα αλλά συνήθως και σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που πληρώνεις παίρνεις. Όταν ψάχνεις για web hoster έχεις συνήθως 3 επιλογές: το κοινό (shared) hosting, το VPS hosting, και το Dedicated server hosting. To πρώτο σαφώς είναι πιο φθηνό από τα αλλά αν το επιλέξεις θα μοιράζεσαι χώρο, μνήμη CPU, και μνήμη RAM με άλλες ιστοσελίδες στεγασμένες κάτω από τον ίδιο server. Me το VPS hosting θα μοιράζεσαι έναν server με άλλες ιστοσελίδες αλλά θα έχεις ταυτόχρονα περισσότερους ελεύθερους πόρους. Εν τέλη, επιλέγοντας έναν dedicated server hoster δεν θα μοιράζεσαι τον ίδιο server με άλλες ιστοσελίδες οπότε θα έχεις άπλετο χώρο και μνήμη σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες επιλογές–όπως έχεις ήδη μαντέψει, αυτή η επιλογή είναι πιο ακριβή αλλά αξίζει την επένδυση αφού καθιστά την ιστοσελίδα σου αυτόματα πιο γρήγορη.
Θέλεις να βελτιώσεις την ταχύτητα της σελίδας σου αλλά δεν ξέρεις πως; Επικοινώνησε με την ομάδα της socialme.gr για μια αξιολόγηση και αποτελεσματικά μέτρα βελτίωσης της ταχύτητας ιστοσελίδας σου με χαμηλό κόστος.