Το περιεχόμενο σε μορφή βίντεο είναι μια από τις τάσεις των τελευταίων χρόνων που συνεχίζεται χωρίς καμία μείωση. Αν θέλεις να προσεγγίσεις μια μεγαλύτερη μερίδα του κοινού, θα πρέπει να επενδύσεις στην παραγωγή βίντεο. Ωστόσο, υπάρχει και μια μερίδα κοινού που δεν μπορεί να καταναλώσει αυτό το περιεχόμενο εξαιτίας των ειδικών ικανοτήτων του. Αν λοιπόν, θέλεις να ενισχύσεις το accessibility των βίντεό σου, ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές.
#1 Πρόσθεσε Υπότιτλους στο Βίντεο σου
Το πρώτο βήμα για να κάνεις το περιεχόμενό σου εύκολα κατανοητό από όλους είναι να προσθέσεις υπότιτλους. Έτσι, άτομα με προβλήματα ακοής θα μπορούν να διαβάσουν τους διαλόγους, κατανοώντας πλήρως το δημιούργημά σου. Κάτι τέτοιο επίσης βοηθάει και στην προσέγγιση του κοινού που δεν κατάγεται από τη χώρα σου και δεν μιλάει τη γλώσσα. Μάλιστα, αν θέλεις να ανεβάσεις βίντεο στα social media, τότε οι υπότιτλοι θα σε βοηθήσουν αρκετά, μιας και οι περισσότεροι χρήστες παρακολουθούν τα βίντεο στο mute.
#2 Πρόσθεσε Ειδικά Captions
Το επόμενο στοιχείο που θα ενισχύσει το accessibility στο περιεχόμενό σου είναι η χρήση captions. Εντούτοις, αυτά τα captions δεν είναι ίδια με τους υπότιτλους. Φυσικά, πρέπει να περιλαμβάνουν και τους διαλόγους. Επίσης, μέσα στα captions θα πρέπει να περιλαμβάνονται στοιχεία σχετικά με τους ήχους που ακούγονται και στίχους από το τραγούδι που έχεις βάλει. Με αυτό τον τρόπο, βοηθάς τους χρήστες που δεν μπορούν να ακούσουν να λάβουν ολόκληρη την εμπειρία του περιεχομένου σου.
#3 Ηχογράφησε Περιγραφή των Εικόνων του Βίντεο
Οι παραπάνω συμβουλές βοηθούν το βίντεο να γίνει πιο προσβάσιμο από χρήστες που δεν μπορούν να ακούσουν. Αντίθετα, η συγκεκριμένη συμβουλή αφορά τους χρήστες που δεν μπορούν να δουν. Για αυτούς τους χρήστες, θα πρέπει να δημιουργήσεις ένα διαφορετικό κλιπ ήχου, στο οποίο να περιλαμβάνονται περιγραφές των εικόνων. Μάλιστα, αν οι περιγραφές είναι μεγάλες, θα πρέπει να σταματάς το βίντεο σε ορισμένα σημεία για να τοποθετηθεί η ηχογραφημένη περιγραφή.
#4 Πρόσφερε μια Απομαγνητοφώνηση
Ακόμα μια πρακτική που μπορείς να ακολουθήσεις είναι να κάνεις μια απομαγνητοφώνηση του βίντεο σου. Μετά από αυτή τη διαδικασία, θα έχεις ολόκληρο το βίντεο σε μορφή κειμένου, το οποίο έπειτα οι χρήστες θα μπορούν να διαβάσουν με την ησυχία τους. Υπάρχουν πολλοί χρήστες που προτιμούν να διαβάσουν ένα κείμενο, αφού δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν κινούμενες εικόνες. Επίσης, η απομαγνητοφώνηση ενός βίντεο βοηθάει αρκετά και στην ενίσχυση του SEO, ειδικά μέσα σε ιστοσελίδες όπως το YouTube.
#5 Απενεργοποίησε το Auto-play
Η ενίσχυση του accessibility είναι ένα σημαντικό στοιχείο του UX design. Έτσι, η σωστή εφαρμογή του θα προσφέρει μια άριστη εμπειρία σε όποιον χρήστη επισκεφτεί την ιστοσελίδα σου. Ένα στοιχείο που μπορεί να μειώσει την προσβασιμότητα είναι το auto-play. Πάντα θα πρέπει να δίνεις λίγο χρόνο στους χρήστες για να προσαρμοστούν μέσα στη σελίδα σου και αν το θελήσουν, να παρακολουθήσουν το περιεχόμενό σου.
#6 Χρησιμοποίησε Ευανάγνωστο Κείμενο μέσα στο Βίντεο
Γενικά, προσπάθησε τα βίντεο σου να περιλαμβάνουν σαφείς θεματικές ενότητες. Όταν το κάνεις αυτό, χώρισε τις ενότητες με κάρτες τίτλων που να αναφέρουν το θέμα. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις κείμενο μέσα στο βίντεο για να δείξεις συναισθήματα ή αντιδράσεις. Τον τελευταίο καιρό, πολλοί δημιουργοί χρησιμοποιούν αυτοκόλλητα και emoji για να βοηθήσουν το κοινό τους. Σε κάθε περίπτωση, επίλεξε γραμματοσειρές ευανάγνωστες και μην γράφεις πολλές λέξεις.
#7 Απόφυγε τις Εικόνες που Τρεμοπαίζουν
Στο Διαδίκτυο, δεν μπορείς να είσαι σίγουρος ποιος θα επισκεφτεί την ιστοσελίδα σου και θα δει το περιεχόμενό σου. Έτσι, το βίντεο σου μπορεί να φτάσει σε ένα άτομο που πάσχει από επιληψία ή ζαλίζεται εύκολα. Για αυτά τα άτομα, θα πρέπει να έχεις φροντίσει να μην περιλαμβάνεις εικόνες που τρεμοπαίζουν. Αν κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για το περιεχόμενο σου, τοποθέτησε μια κάρτα στην οποία να εξηγείς ρητά ότι υπάρχει αυτός ο κίνδυνος.
Όλες οι παραπάνω τεχνικές, ενισχύουν το accessibility του περιεχομένου σε μορφή βίντεο.