Στην προσπάθεια σου να ξεκινήσεις μια ιστοσελίδα, σε έχει απασχολήσει το ζήτημα του web hosting. Αν και τεχνικό κομμάτι, πρέπει να ασχοληθείς με αυτό για να καταφέρεις να ανεβάσεις την ιστοσελίδα σου στο διαδίκτυο. Ωστόσο, οι επιλογές που έχεις για το web hosting είναι πολλές κι ενδεχομένως να σου έχει δημιουργηθεί σύγχυση. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε βήμα-βήμα πώς μπορείς να αποκτήσεις web hosting για την καινούργια σου ιστοσελίδα.
#1 Αγόρασε ένα Domain Name
Το domain name αποτελεί το όνομα της ιστοσελίδας σου, το οποίο θα χρησιμοποιήσουν οι χρήστες για να μπουν μέσα σε αυτή. Στην πραγματικότητα όμως, οι υπολογιστές χρησιμοποιούν τη διεύθυνση IP για να εισέλθουν σε μια ιστοσελίδα, μιας και κάθε ιστοσελίδα αποθηκεύεται στον server με ένα συγκεκριμένο IP. Ωστόσο, η διεύθυνση αυτή είναι μια σειρά που αριθμούς που είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να θυμούνται. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, όταν κάθε χρήστης θέλει να μπαίνει σε πολλές ιστοσελίδες. Για το λόγο αυτό, το IP μιας ιστοσελίδας αντιπροσωπεύεται από το domain name της.
Έτσι, πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε κίνηση για την απόκτηση web hosting, επίλεξε το domain name που προτιμάς και αγόρασε το. Κατά την επιλογή σου, μπορείς να γράψεις ό,τι θέλεις αφού τόσο οι αριθμοί όσο και τα γράμματα είναι αποδεκτά. Επίσης, όταν αγοράσεις το domain name θα πρέπει να επιλέξεις και την επέκταση που θέλεις. Στην Ελλάδα η πιο κοινή επέκταση είναι .gr, αν και μπορείς να βρεις και πολλές ιστοσελίδες με επέκταση .com. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε το domain name που θα καταχωρήσεις, να είναι μοναδικό και να αντιπροσωπεύει την επιχείρησή σου.
#2 Αποφάσισε πώς Θέλεις να είναι η Σελίδα σου
Υπάρχουν δύο βασικά είδη ιστοσελίδων από τα οποία μπορείς να επιλέξεις: οι στατικές ιστοσελίδες και οι δυναμικές. Οι στατικές ιστοσελίδες είναι απλές σελίδες σε HTML κώδικα. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι εύκολα προσαρμόσιμες και δεν σου τις προτείνουμε.
Οι δυναμικές ιστοσελίδες περιέχουν πληροφορίες που μπορούν να αλλάξουν, ανάλογα με τις παραμέτρους που έχεις θέσει. Έτσι μια ιστοσελίδα μπορεί εύκολα να εμφανιστεί σωστά σε οθόνες διαφορετικών διαστάσεων. Κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά απαραίτητο, ειδικά αν θέλεις να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο e-shop.
#3 Επίλεξε τον Server που σου Ταιριάζει
Στη συνέχεια, θα πρέπει να αποφασίσεις τον server που εξυπηρετεί τις ανάγκες σου καλύτερα. Το λειτουργικό σύστημα του κάθε server του δίνει και διαφορετικές δυνατότητες κι έτσι είναι ένα στοιχείο που πρέπει να μελετήσεις. Οι πιο συνηθισμένες επιλογές που έχεις είναι μεταξύ ενός Windows server κι ενός Linux server.
Ένας Windows server είναι ίσως η καλύτερη επιλογή για έναν αρχάριο, αφού έχει πολλά βοηθητικά εργαλεία και το περιβάλλον του είναι εύκολα κατανοητό. Ακόμα, ο server αυτός υποστηρίζει ASP scripts που χρησιμοποιούν .NET framework. O Windows server επίσης υποστηρίζει και όλες τις εφαρμογές που έχει αναπτύξει η Windows. Ο Windows server είναι ο πιο διαδεδομένος server σήμερα.
Ένας Linux server όμως, είναι αρκετά πιο οικονομικός, εφόσον βασίζεται σε open-source λογισμικό. Αυτό όμως προϋποθέτει επίσης τη γνώση προγραμματισμού από το χρήστη, γιατί ο Linux server λειτουργεί με εντολές. Ένας τέτοιος server υποστηρίζει γλώσσες προγραμματισμού που βασίζονται στην Unix, όπως είναι η PHP, η Perl και η Python. Οι βάσεις δεδομένων που υποστηρίζει είναι οι PostgreSQL και MySQL.
#4 Επίλεξε το Σωστό Web Hosting Πακέτο
Έπειτα, θα πρέπει να αποφασίσεις το πακέτο που καλύπτει τις ανάγκες τις ιστοσελίδας σου. Ανάλογα με το πακέτο που θα επιλέξεις, θα είναι και διαφορετικό το ποσό που θα χρειαστείς για το web hosting. Πιο συγκεκριμένα, τα πιο δημοφιλή πακέτα από τα οποία πρέπει να επιλέξεις είναι τα παρακάτω:
- SharedHosting – αν είσαι στην αρχή και δεν περιμένεις μεγάλη επισκεψιμότητα, τότε ένα sharedhosting πακέτο είναι το κατάλληλο για εσένα. Σε αυτό το πακέτο, μοιράζεσαι τον server με άλλες ιστοσελίδες. Βέβαια, ένας τέτοιος server δεν σου εγγυάται την ταχύτητα και την ασφάλεια που μπορεί να βρεις σε άλλα πακέτα.
- VPSHosting – σε αυτό το πακέτο, κάθε ιστοσελίδα είναι αποθηκευμένη σε έναν server, ο οποίος χωρίζεται σε πολλούς εικονικούς server. Αυτό σημαίνει πως, παρόλο που βρίσκεσαι στον ίδιο server με εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες, διατηρείς την ανεξαρτησία της ιστοσελίδας σου, σαν να είχες ένα πακέτο για έναν dedicatedserver.
- DedicatedHosting – αν έχεις μεγάλη επισκεψιμότητα, τότε ένας dedicated hosting πακέτο είναι για σένα. Σε αυτό το πακέτο, έχεις τον απόλυτο έλεγχο του server, κι έτσι έχεις την καλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια από κάθε άλλο είδος hosting.
Μόλις πάρεις αυτές τις αποφάσεις, η διαδικασία αγοράς του web hosting είναι απλή, μιας και θα χρειαστεί απλά να ακολουθήσεις τη διαδικασία που θα σου ζητήσει ο πάροχος που θα επιλέξεις.
Μήπως σου φάνηκε περίπλοκο;
Επικοινώνησε με την ομάδα της SocialMe μέσω της φόρμας για γρήγορα αποτελέσματα.