Τα τελευταία χρόνια, ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία κάθε ιστοσελίδας είναι η ασφάλειά της. Καθημερινά γίνονται επιθέσεις από hacker, οι οποίοι υποκλέπτουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Αυτή η ανησυχία φαίνεται ξεκάθαρα και από το πόσο σημαντική είναι η ασφάλεια για τους επισκέπτες ενός e-shop. Ενδεικτικά, το 59,5% των χρηστών ανησυχεί για τα προσωπικά του δεδομένα κι έτσι δεν πραγματοποιεί ηλεκτρονικές αγορές.
Αν λοιπόν έχεις ένα e-shop, έχει έρθει η στιγμή για να ενισχύσεις την ασφάλειά του. Παρακάτω θα βρεις ορισμένους τρόπους με τους οποίους μπορείς να το κάνεις.
01. Φρόντισε να Έχεις Εγκαταστήσεις την Τελευταία Έκδοση του Λογισμικού και των Plug-in που Χρησιμοποιείς
Το πρώτο πράγμα που στοχεύουν οι hacker σε μια ιστοσελίδα είναι οι αδυναμίες στο λογισμικό. Για το λόγο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενημερώνεις το λογισμικό και plug-in που χρησιμοποιείς στην ιστοσελίδα σου. Κάθε update συνήθως περιλαμβάνει και καινούργιες πληροφορίες που βοηθούν στην ασφάλεια του λογισμικού. Αν τα εργαλεία που χρησιμοποιείς διαθέτουν αυτόματη ενημέρωση, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς. Αν, όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο, καλό θα ήταν να ελέγχεις συχνά για να πραγματοποιήσεις χειροκίνητη εγκατάσταση των ενημερώσεων.
02. Υιοθέτησε μια πολιτική Ισχυρών Κωδικών
Ειδικά αν σχεδιάζεις να δημιουργήσεις ένα καινούργιο e-shop είναι σημαντικό να ενισχύσεις από την αρχή την ασφάλεια των χρηστών. Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να υιοθετήσεις μια πολιτική ισχυρών κωδικών. Οι περισσότεροι χρήστες έχουν την τάση να χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό σε όλες τις ιστοσελίδες. Ωστόσο, αυτή η πρακτική τους κάνει πιο ευάλωτους από επιθέσεις hacker. Έτσι, για να τους προστατέψεις βάλε ανάμεσα στις προϋποθέσεις για τον κωδικό να συμπεριλαμβάνονται κεφαλαία και μικρά γράμματα, αριθμοί και ειδικοί χαρακτήρες.
03. Πρόσθεσε τα Πιστοποιητικά Ασφαλείας HTTPS και SSL
Το επόμενο βήμα για την ασφάλεια της ιστοσελίδας σου είναι η προσθήκη των πιστοποιητικών ασφαλείας HTTPS και SSL. Το HTTPS αφορά στην ασφάλεια του URL και είναι απαραίτητο αν οι χρήστες της ιστοσελίδας σου πρέπει να σου δώσουν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες. Το HTTPS είναι ένα πρωτόκολλο που αποτρέπει την υποκλοπή των πληροφοριών, όταν αυτές μεταφέρονται από την ιστοσελίδα στο server. Το SSL από την άλλη πλευρά, είναι ένα πρωτόκολλο που κρυπτογραφεί τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που εισάγουν οι χρήστες. Έτσι, όσοι δεν έχουν πρόσβαση στην ιστοσελίδα δεν μπορούν να διαβάσουν αυτά τα δεδομένα.
04. Βρες το πιο Ασφαλές Web Hosting
Η σωστή ασφάλεια μιας ιστοσελίδας ξεκινά από το web hosting. Στην αγορά θα βρεις πολλές επιλογές που σου παρέχουν διαφορετικές υπηρεσίες. Η επιλογή του web hosting εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας σου.
Παρ’ όλα αυτά, μπορείς να ελέγξεις ορισμένα πράγματα για να διαπιστώσεις το πόσο ασφαλή θα είναι τα δεδομένα που θα αποθηκεύσεις σε αυτό το server. Αρχικά, μπορείς να ελέγξεις το πόσο συχνά γίνονται ενημερώσεις στο σύστημα. Στη συνέχεια, μάθε αν σου παρέχει εργαλεία για να κάνεις backup των δεδομένων σου. Επιπλέον, μάθε αν σου προσφέρει SFTP ή αλλιώς Secure File Transfer Protocol, για να είσαι σίγουρος ότι έχεις τη μέγιστη ασφάλεια.
05. Κάνε Backup όλα τα Δεδομένα της Ιστοσελίδας σου
Ένας σίγουρος τρόπος για να κρατήσεις την ιστοσελίδα σου ασφαλή είναι να κρατήσεις ένα backup όλων των δεδομένων της. Έτσι, μπορείς εύκολα να αντικαταστήσεις κάθε κατεστραμμένο ή χαμένο αρχείο. Ωστόσο, θυμήσου πως τα αρχεία του backup πρέπει να τα κρατάς σε ξεχωριστή τοποθεσία, όπως ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος. Και αυτά τα αρχεία είναι το ίδιο ευάλωτα με την ιστοσελίδα σου κι έτσι πρέπει να είναι διαχωρισμένα.
Γενικά, φρόντισε να κάνεις backup όσο πιο συχνά μπορείς. Μόνο έτσι θα καταφέρεις να επαναφέρεις την ιστοσελίδα σου σε ένα σημείο πριν την επίθεση από έναν ιό, χωρίς να χάσεις μεγάλο μέρος των δεδομένων σου.
Η ασφάλεια της ιστοσελίδας σου είναι απαραίτητη, ειδικά αν έχεις ένα e-shop.