Μια από τις web design τάσεις, που έχει ξεκινήσει να διαδίδεται σε όλο και περισσότερες ιστοσελίδες είναι το dark mode. Σύμφωνη με αυτή, πρέπει να δημιουργήσεις μια έκδοση της ιστοσελίδας σου σε σκούρα χρώματα. Αυτή η πρακτική έχει πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία σχετίζονται περισσότερο με την ενίσχυση της ευχρηστίας και τη διευκόλυνση των χρηστών.
Παρακάτω, θα βρεις ορισμένα σχεδιαστικά μυστικά, για να δημιουργήσεις μια dark mode έκδοση, που θα αρέσει στους επισκέπτες της ιστοσελίδας σου.
#1 Το φόντο του Dark Mode δεν πρέπει να είναι Μαύρο
Μπορεί το dark mode να είναι συνυφασμένο με ένα μαύρο φόντο, ωστόσο αυτό το χρώμα είναι ακατάλληλο για αυτή τη χρήση. Αν παρατηρήσεις το dark mode των μεγαλύτερων ιστοσελίδων, όπως είναι το Facebook και το Twitter, θα βρεις ότι χρησιμοποιούν έναν πολύ σκούρο γκρι τόνο. Αυτό συμβαίνει γιατί το κείμενο πάνω σε αυτό το χρώμα δημιουργεί μικρότερη αντίθεση κι έτσι δεν κουράζονται τα μάτια. Αντί, λοιπόν, να επιλέξεις το χρώμα #000000, διάλεξε το χρώμα #121212.
#2 Απόφυγε τη Χρήση των πολύ Έντονων Χρωμάτων
Το επόμενο κομμάτι, που θα πρέπει να προσέξεις, είναι τα υπόλοιπα χρώματα, που θα τοποθετήσεις πάνω από το σκούρο φόντο σου. Τα έντονα χρώματα γενικά δεν ενδείκνυται σε αυτή τη σχεδιαστική πρόταση, μιας και δημιουργούν έντονες αντιθέσεις. Αν γράψεις μια πληροφορία σε ένα έντονο χρώμα, τότε ο χρήστες δε θα μπορεί να τη διαβάσει εύκολα. Όλα τα χρώματα, που θα επιλέξεις θα πρέπει να είναι σε μια απαλή παλέτα.
#3 Κάνε την Αλλαγή από Light σε Dark Mode Εύκολη
Ορισμένοι χρήστες προτιμούν το dark mode και γι’ αυτό παρατηρείς πως όλο και περισσότερες ιστοσελίδες το εντάσσουν. Παρ’ όλα αυτά, θα υπάρχουν ορισμένοι επισκέπτες της ιστοσελίδας σου, που θα το μετανιώσουν. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να τοποθετήσεις σε ένα εμφανές σημείο ένα κουμπί για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του. Σύμφωνα με το νοητικό μοντέλο των χρηστών σου, θα εντοπίσεις το καλύτερο μέρος για το κουμπί. Συνήθως, οι ρυθμίσεις είναι το πρώτο μενού, που κοιτάει ένας χρήστης σε μια τέτοια περίπτωση.
#4 Έλεγξε την Αντίθεση των Χρωμάτων, για να Αυξήσεις το Accessibility
Το accessibility μιας ιστοσελίδας είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να προσέξεις. Κάθε χρώμα που θα επιλέξεις για το dark mode πρέπει να βοηθάει τους χρήστες να διαβάζουν ευχάριστα το περιεχόμενο σου. Μάλιστα, θα πρέπει να ελέγξεις τους τόνους των χρωμάτων σε σχέση με την απόχρωση του φόντου. Μόνο έτσι θα καταλάβεις αν η ιστοσελίδα είναι πραγματικά accessible, ακόμα και από αυτούς που πάσχουν από κάποια οφθαλμολογική πάθηση.
#5 Χρησιμοποίησε Desaturated Τόνους για πιο Μεγάλα Κείμενα
Γενικά, όταν λέμε dark mode φαντάζεσαι πως πρόκειται για ένα μαύρο φόντο με άσπρα γράμματα. Ο σωστός σχεδιασμός του όμως, διαφέρει από αυτή την εικόνα. Τα γράμματα δεν θα πρέπει να είναι άσπρα, αφού τα ανοιχτά χρώματα έχουν την τάση να φαίνονται πιο έντονα πάνω στο σκούρο φόντο. Για τα μεγαλύτερα κείμενα, καλό είναι να επιλέξεις ένα πιο σκούρο λευκό, που δε θα εντείνει την αντίθεση.
#6 Υιοθέτησε ένα Μινιμαλιστικό Design
Γενικά, μια από τις κυρίαρχες τάσεις του web design είναι ο μινιμαλισμός και το dark mode είναι η καταλληλότερη ευκαιρία για να τον εφαρμόσεις. Αφαίρεσε όλα τα περιττά γραφιστικά στοιχεία από την ιστοσελίδα σου και κράτησε μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Το dark mode έχει την τάση να φαίνεται εντυπωσιακό ακόμα και χωρίς πολλά διακοσμητικά στοιχεία.
#7 Έλεγξε το Dark Mode σε Ορισμένους Χρήστες Πρώτα
Τέλος, επειδή το dark mode σε καλεί να δοκιμάσεις κάτι εντελώς διαφορετικό, καλό θα ήταν να πάρεις όσα περισσότερα σχόλια γίνεται πριν το δημοσιεύσεις. Για να το κάνεις αυτό, επίλεξε ένα μικρό κομμάτι των επισκεπτών της ιστοσελίδας σου, για να παρατηρήσεις τις αντιδράσεις τους. Με τα σχόλια τους, μπορείς να βελτιώσεις το dark mode και να έχεις ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Συμπλήρωσε τη φόρμα, για να επικοινωνήσεις με την ομάδα της SocialMe και να ανακαλύψεις το dark mode.