Ο σχεδιασμός μιας ιστοσελίδας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη γενικότερη επιτυχία της. Αυτό συμβαίνει γιατί μια εύχρηστη σελίδα βοηθάει τους χρήστες να ολοκληρώσουν τις ενέργειες που θέλεις. Έτσι, σε ένα e-shop οι επισκέπτες ολοκληρώνουν τις αγορές τους, χωρίς να συναντήσουν κάποιο απρόοπτο.
Στην περίπτωση ενός blog, οι χρήστες μπορούν να διαβάσουν το περιεχόμενο, χωρίς να κουραστούν, κι αν θέλουν μπορούν να το μοιραστούν στα κοινωνικά τους δίκτυα. Κάθε ιστοσελίδα έχει και διαφορετικό νοητικό μοντέλο, που επηρεάζει και το πώς πρέπει να σχεδιαστεί.
Τι είναι το Mock up;
Το mock up είναι ένα εργαλείο που αναπαριστά οπτικά το πώς θα είναι η ιστοσελίδα στην τελική της μορφή. Σε γενικές γραμμές, το mockup θυμίζει το wire frame, αν και συνήθως περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Με την ανάπτυξη ενός mock up αφαιρείς κάθε ασάφεια σχετικά με τον σχεδιασμό της ιστοσελίδα, αφού μπορείς να δεις πώς θα είναι. Αυτό βοηθάει στην καλύτερη συνεργασία της ομάδας σου, εφόσον η επικοινωνία γίνεται με οπτικά δεδομένα. Επίσης, το αποτέλεσμα δε θα χρειάζεται πολλές διορθωτικές κινήσεις, καθώς τα περισσότερα θέματα θα εμφανιστούν στα προσχέδια.
Τα Καλύτερα Εργαλεία που Μπορείς να Χρησιμοποιήσεις
Όπως αντιλαμβάνεσαι, το mock up συμβάλλει πρακτικά στο να προσφέρεις ένα άρτιο customer experience. Με τη χρήση του, κάνεις όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την αύξηση της ευχρηστίας της ιστοσελίδας σου. Για να δημιουργήσεις ένα mockup, έχεις στη διάθεση σου πολλά softwares. Τα καλύτερα από αυτά είναι τα παρακάτω:
#1 Adobe XD
Η Adobe είναι γενικά μια εταιρεία πολύ γνωστή για το λογισμικό της για την επεξεργασία εικόνας και βίντεο. Ανάμεσα στα προγράμματα της θα βρεις και το Adobe Experience Design, το οποίο θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα λεπτομερές mock up. Σε αυτό το πρόγραμμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις vector κι άλλα σχήματα και να δημιουργήσεις ένα πρότυπο για οποιαδήποτε εφαρμογή κι αν θέλεις να αναπτύξεις. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνεργασία με το Photoshop και το After Effects.
#2 In Vision
Το In Vision είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία mock up. Το εργαλείο αυτό έχει μια πολύ χρήσιμη οθόνη για την παρακολούθηση της προόδου του έργου. Για παράδειγμα, μπορείς να δημιουργήσεις στήλες για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, γι’ αυτές που χρειάζονται δοκιμή, και για τις ολοκληρωμένες. Με αυτόν τον τρόπο, όλη η ομάδα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να γίνει.
#3 Origami Studio
Το Origami Studio είναι μια εφαρμογή, που είχε αναπτυχθεί από το Facebook. Το συγκεκριμένο εργαλείο σου επιτρέπει να δεις το mock up σε full screen, αλλά και σε διαφορετικές οθόνες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όταν θέλεις να δημιουργήσεις μια έκδοση για φορητές συσκευές. Ακόμα, στο Origami Studio μπορείς να εισάγεις σχέδια, που έχεις ετοιμάσει στο Photoshop ή στο Sketch. Παρ’ όλα τα θετικά του όμως, το πρόγραμμα αυτό δεν έχει πολλές λειτουργίες, που να βοηθούν στη συνεργασία μεταξύ των μελών μιας ομάδας.
#4 Mock plus
Το Mock plus είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο με τεράστια βιβλιοθήκη από assets, που μπορείς να χρησιμοποιήσεις στο mock up σου. Επίσης, μπορείς να κάνεις όλο το σχεδιασμό μόνο με drag and drop, πράγμα που κάνει τη χρήση του πολύ εύκολη. Το Mock plus είναι ακόμα ένα εργαλείο, που σου εμφανίζει το σχέδιο που ετοιμάζεις σε όλες τις οθόνες. Ανά πάσα στιγμή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον QR κωδικό του project και να δεις πως θα φαίνεται στο κινητό σου.
#5 Framer
Το Framer είναι ένα ακόμα πολύ δημοφιλές εργαλείο για τη δημιουργία mock up και προτύπων. Είναι εξαιρετικά δομημένο, πράγμα που κάνει τη σχεδίαση εύκολη και γρήγορη. Επίσης, έχει αρκετά εργαλεία, που διευκολύνουν την επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας σου. Το Framer μπορεί να δεχτεί και σχέδια, που έχεις ετοιμάσει στο Photoshop, Sketch ή στο Figma.
Ο μόνος τρόπος, για να έχεις ευχαριστημένους επισκέπτες, που επιστρέφουν στην ιστοσελίδα σου είναι με τη σωστή σχεδίαση. Συμπλήρωσε τη φόρμα, για να επικοινωνήσεις με τη SocialMe και να αποκτήσεις την ιστοσελίδα, που ονειρεύεσαι.